9 Nisan 2013 Salı

Finding Finish (Kayıp Bitiş) Oyunu!


Daha önce analiz ve tasarım süreçleriyle ortaya koymaya çalıştığım eğitsel içerikli "board game" oyun tasarımımın bazı eksikleri olsa da geliştirilmiş haline de bu yazımda yer veriyorum. 



İşte benim eğitsel içerikli "board game" oyunum: Finding Finish!






Finding Finish Oyun Karakteri ve Logosu
Finding Finish (Kayıp Bitiş)

Tasarladığım Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu, tıpkı diğer “board game” oyunları gibi bir tahta üzerinde, zar atılarak ilerlemeye ve tahta üzerinde belirlenen hedefe ulaşmaya dayalı bir masa oyunudur. Her ne kadar “board game” oyunlar zekaya, muhakemesel düşünce biçimi geliştirmeye, bir strateji ortaya koymaya ve bazı konularda bilgili olmaya dayalı olsa da, doğrudan eğitsel bir amaç gütmemektedir. Oysa Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunumu, “board game” oyunlarının genel özelliklerini taşımasına ek olarak, eğitsel bir içerikle geliştirdim.  Oyunun eğitsel içeriği İngilizce dil bilgisi üzerinedir. Oyuna İngilizce isim verilmesinin sebebi de eğitsel içeriğin İngilizce dil bilgisi üzerine belirlenmiş olmasıdır. Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunumun, diğer tüm “board game” oyunları gibi bir karakteri ve logosu bulunmaktadır.

Finding Finish (Kayıp Bitiş) Oyunu Temel Parçaları:

Finding Finish oyun tahtası,
Finding Finish oyun zarı,
Findig Finish soru kartları (mavi, yeşil, turuncu),
Finding Finish oyun piyonları (karınca ve tırtıl),
* Finding Finish cevap anahtarları (mavi, yeşil, turuncu).

Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu söz konusu eğitsel içeriğiyle, hedef kitle olarak 4. ve 8. Sınıf arasında eğitim almakta olan tüm ilköğretim öğrencilerine hitap etmektedir.

Finding Finish Oyun Tahtası (Kare ve Soru Kartı Görünümü)


Finding Finish (Kayıp Bitiş)  Oyunu Nasıl Oynanır?



Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu iki kişi ile oynanır.  Oyun piyonları (oyuncuları temsil eden karakterler) karınca ve tırtıldır. Oyuncular oyuna başlamadan önce karakterlerini seçerler ve tahta üzerinde başlama noktasına yerleştirirler.Finding Finish oyun tahtası üzerinde mavi (30), turuncu (24) ve yeşil (27) olmak üzere üç farklı renkten toplam 81 kare bulunmaktadır. Karelerdeki her renk, İngilizce dil bilgisi konularını içermektedir. Her renkten kare için kare sayısınca Finding Finish oyun soru kartları bulunmaktadır. Üç farklı renkten kareler üzerinde ayrıca yıldız simgesiyle belirtilmiş kareler bulunmaktadır. Yıldız simgeli kareler, oyuncular için artı bir şans niteliği taşımaktadır. Yıldız simgeli karelerden; mavi renkli kareler üzerinde 1 yıldız, turuncu renkli kareler üzerinde 3 yıldız, yeşil renkli kareler üzerinde 4 yıldız bulunmaktadır.


Mavi  ->   WORDS I (Kelimeler I) (30 soru kartı, 1’i yıldızlı)
Turuncu   -> GRAMMAR    (Gramer) (24 soru kartı, 3’ü yıldızlı)
Yeşil  ->   WORDS II (Kelimeler II) (27 soru kartı, 4’ü yıldızlı)

Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyununa oyuncular, oyun zarını atarak başlarlar. Oyunda çift zar kullanılır. Hangi oyuncunun attığı zar daha büyükse, o oyuncu oyuna başlama hakkını kazanır ve tekrar zar atar. Zar üzerinde gelen sayı kadar oyun tahtası üzerinde ilerler. Bu şekilde oyun başlamış olur. Oyuncular zar atarlar ve zarda gelen sayı kadar oyun tahtası üzerinde ilerlerler. Oynama hakkı elinde bulunan oyuncu, oyun piyonu (karakteri) ile attığı zar sayısınca ilerledikten sonra hangi renkten kare üzerinde durursa, o renkteki eğitsel içerik soru kartlarından bir tane alır ve soru kartı üzerindeki soruyu cevaplar. Bu esnada diğer oyuncu ise eğitsel soruya verilen cevabı ilgili cevap anahtarından kontrol eder. Eğitsel soruya doğru cevabı verebilen bir oyuncu, piyonuyla geldiği kare üzerinde kalabilir. Doğru cevabı veremeyen oyuncu ise,  oyun piyonunu tahta üzerinde getirdiği yere geri götürür. Attığı zar sonucunda yıldız simgeli karelerden herhangi biri üzerine gelen bir oyuncu, şayet doğru cevabı verebilirse, ikinci kez zar atma hakkı kazanır. Yıldız simgeli karelerin oyunda oyunculara sağladığı avantaj budur. Yıldız simgesi bulunmayan karelere gelen oyuncular için, doğru cevabı bilseler dahi ikinci kez oynama hakkı bulunmaz; oynama sırası diğer oyuncuya geçer.

Şayet oyuncular attıkları zar sonucunda oyun tahtası üzerinde finish karesine (bitiş karesi) gelirlerse, oyun piyonları en son hangi renk karede bulunuyorsa, o renkten bir eğitsel soruyu cevaplandırırlar. Bu şekilde bitirme karesine gelip, ilgili eğitsel içerik sorusuna doğru cevap verebilen bir oyuncu oyunun galibidir.


Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu bu haliyle, klasik “board game” olarak, günlük yaşamda oynanabilir niteliktedir. Ancak oyunun bilgisayar uyarlamasında ise, oyuncular, zamana karşı yarışacaklardır.





1 yorum:

  1. Finding Finish oyununu tamamladınız mı? Nasıl görebiliriz

    YanıtlaSil