9 Nisan 2013 Salı

Eğitsel İçerikli Bir "Board Game" Oyunu Nasıl Tasarlanır?

                                                                                                               
TASARIMI TASARIMLAMAK
Oyunlar, oyunlar, oyunlar... Yaşamımızın vazgeçilmezi olan oyun oynamak eylemi, artık bizim ve çocuklarımız için sadece bilgisayar ortamında gerçekleştirilen eylemler olmak durumunda kaldı. Grafik kartları ve işlemci teknolojisi büyük bir gelişme gösterdi ve artık inanılmaz grafik özellikleriyle bilgisayar oyunları, çocukların ve gençlerin ve hatta yetişkinlerin vazgeçilmezi haline geldi. Bilgisayarda aranan bu gerçek dünyaya yakınlık hevesi şöyle dursun, biz evimizin oturma odasında tam da o gerçeğin ta kendisi olan oyunları oynayabiliriz. Bir önceki yazımda bahsettiğim "board game" oyunlar, bize bu imkanı sunuyor. "Her eve lazım" deyişinin bir anlamda bir seçeneği de bu "board game" denen masa ve/veya tahta oyunları olmalı...


Her ülkede oynanan pek çok türde ve mantıkta masa oyunu bulunuyor. Pekiyi ya biz, bir masa oyunu "board game" tasarlamak isteseydik, bunu nasıl yapardık? Zor bir soru olarak gözükse de, aslında cevabı pek zor olmayan bir soru... Özellikle bir eğitimci isek, dersin eğitsel içeriğiyle oyunu harmanlayarak öğrencilerimizin birlikte oynayabilecekleri bir masa oyunu tasarlayıp, dersimizi daha eğlenceli hale getirebiliriz. Pek de masraflı olmayacak olan bu işe öncelikle masa oyunlarının temel gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenerek başlayabiliriz. "Bir 'board game' oyununun kutu içeriği nelerdir?" sorusu bize yardımcı olacaktır. 
*Oyun tahtası (oyunun oynandığı görsel yüzey parçası),*Bir çift zar (bazı oyunlarda tek zar da kullanılabilir),
*Piyonlar (oyunun tahtası üzerinde oyuncuları temsil eden karakterler; kartlar, plastik ve/veya metal simgesel parçalar)
*Diğer materyaller (soru ve/veya şans kartları, simgesel ödüller, betimsel taşlar, vb.).


Artık oyunumuzun temel parçalarını biliyoruz. Şimdi aşamalı olarak oyunumuzun tasarım aşamasına girelim. Öğrencilerimizin oyun oynarken evvela eğlenmeye ve mücadele etmeye ihtiyaçları var. Daha doğrusu bir oyunun temel gereksinimi  o oyun oynanırken mücadele, şans ve eğlence unsurlarının oyun içerisinde oyunculara sunulmuş olmasıdır. Tasarım sürecimizi analiz ettiğimiz bu aşamada artık oyunumuzun nasıl bir mantıkta oynanacak bir oyun olacağına karar vermiş olmamız gerekiyor. Bu sorunun cevabı bize oyunumuzun tüm parçalarının tasarım fikrini de vermiş olacak. Oyun denince elbette akla ilk gelen, oyunun içerisinde bir mücadele olmuş olmasıdır dedik. Tasarlayacağımız oyunda mücadele unsuruna oyun tahtası üzerinde ilerlemeli ve/veya geriye dönmeli bir mantıkla yer verebiliriz. Bu noktada oyunumuzun çeşitli renk ve özellikte karelerden oluşan bir tahtaya ihtiyaç duyduğu da gün yüzüne çıkmış olacaktır. Çünkü salt siyah-beyaz özellikte bir oyun tahtası oyunlarda olması gereken o eğlence ve ilgi çekme özelliklerini barındıramayacaktır. Bizim için önemli olanın ise, oyuna eğitsel içeriği katabilmemiz olduğunu da belirtmiştik. Şimdi oyun tahtası fikri üzerine düşünürken karar verdiğimiz kare kare parçalı tahta düzenine artık eğitsel içeriği katmamız gerekiyor. Şayet bu aşamada eğitsel içeriği hesaba katamazsak, oyunumuzun geliştirme aşamasında büyük problemlerle karşılaşabiliriz. Evet, bu şekilde anlatırken sanırım kafamızda bir model oluşturamıyoruz. Tasarım sürecine girdiğim bir "board game" oyununu adım adım inceleyelim...


1.) Tasarımını gerçekleştireceğim "board game" oyundaki eğitsel içerik İngilizce dil bilgisi konularından oluşacak.
2.) Oyunumdaki oyun tahtası oyuncuları bahar günlerinin yaşandığı bir bahçeye götürecek özellikleri barındıracak görsellikte olacak.

3.) Oyunum iki kişinin oynayacağı bir oyun olacak. Oyuncuları temsil edecek piyonlar (karakterler) de oyun tahtasındaki bahar ortamıyla örtüşecek nitelikte olacak. (karıncalar, tırtıllar, vb.).
4.) Oyundaki şans unsuru zar atılarak oyunun oynanmasıyla ve oyun tahtasındaki yıldızlı bölümlerle sağlanacak. Ancak oyundaki eğitsel içerik sorularını bilmek, oyunda ilerleyebilmenin temel şartı olacak.
5.) Oyunun eğitsel içerik soruları İngilizce dil bilgisi konularından oluşmuş üç başlık altında oluşturulacak. Her bir soru başlığı, oyun tahtasındaki karelerin renkleriyle oluşturulmuş soru kartlarıyla betimlenecek.


Evet, eğitsel içerikli bir "board game" masa oyunu tasarımımın analiz ve tasarım süreçleri sonunda oluşturduğum düşünsel ve kağıt üzerindeki halini beş maddeli bir açıklamayla ortaya koymuş oldum. Bir şeyi tasarlamanın genel olarak 5 aşamada gerçekleştirilmesi gereken bir iş olduğunu da bu aşamada belirtmekte fayda görüyorum. Genel olarak bir tasarım süreci aşağıdaki aşamaları gerçekleştirerek yürütülür:


    1.) Çözümleme       -> Neyi, ne için yapmam gerekiyor? Problem nedir? Tasarım sürecinin analiz edilmesi.
    2.) Tasarım             -> Geliştireceğim, oluşturacağım şey nasıl olacak? Neler kullanacağım? Geliştirilecek tasarımın genel planının oluşturulması.

    3.) Geliştirme          -> Tasarım aşamasında belirlenen tasarımı çalışır/iş görür hale nasıl getireceğim? İşlevsel bir model oluşturma.
    4) Uygulama           ->  Geliştirilen model ne kadar işlevsel? Geliştirilen tasarımın amaçladığı hedef kitleye sunulması ve geri bildirimlerin alınması.
    5) Değerlendirme   -> Geliştirilmiş tasarımın uygulanması sonucunda elde edilen verilere göre eksik yanları nelerdir? Ortaya çıkarılan aksaklıklar nasıl giderilir? Mevcut tasarımın ortadaki ve olası tüm problemleri nasıl giderilir? Tasarıma son halinin verilmesi.



"Board Game" oyunumun adı, logosu, karakteri ve diğer özelliklerinin yer aldığı geliştirme sürecini bir sonraki yazımda anlatacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder