10 Nisan 2013 Çarşamba

Finding Finish (Kayıp Bitiş) Oyun Broşürü

Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunumu tüm yönleriyle açıklamaya çalıştığım Finding Finish Oyun Broşürü:

        
        Broşür Dış Kapak:
   
Finding Finish Oyun Broşürü Dış Yüz
      


        Broşür İç Kapak:

Finding Finish Oyun Broşürü İç Yüz
         


9 Nisan 2013 Salı

Finding Finish (Kayıp Bitiş) Oyunu!


Daha önce analiz ve tasarım süreçleriyle ortaya koymaya çalıştığım eğitsel içerikli "board game" oyun tasarımımın bazı eksikleri olsa da geliştirilmiş haline de bu yazımda yer veriyorum. 



İşte benim eğitsel içerikli "board game" oyunum: Finding Finish!






Finding Finish Oyun Karakteri ve Logosu
Finding Finish (Kayıp Bitiş)

Tasarladığım Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu, tıpkı diğer “board game” oyunları gibi bir tahta üzerinde, zar atılarak ilerlemeye ve tahta üzerinde belirlenen hedefe ulaşmaya dayalı bir masa oyunudur. Her ne kadar “board game” oyunlar zekaya, muhakemesel düşünce biçimi geliştirmeye, bir strateji ortaya koymaya ve bazı konularda bilgili olmaya dayalı olsa da, doğrudan eğitsel bir amaç gütmemektedir. Oysa Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunumu, “board game” oyunlarının genel özelliklerini taşımasına ek olarak, eğitsel bir içerikle geliştirdim.  Oyunun eğitsel içeriği İngilizce dil bilgisi üzerinedir. Oyuna İngilizce isim verilmesinin sebebi de eğitsel içeriğin İngilizce dil bilgisi üzerine belirlenmiş olmasıdır. Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunumun, diğer tüm “board game” oyunları gibi bir karakteri ve logosu bulunmaktadır.

Finding Finish (Kayıp Bitiş) Oyunu Temel Parçaları:

Finding Finish oyun tahtası,
Finding Finish oyun zarı,
Findig Finish soru kartları (mavi, yeşil, turuncu),
Finding Finish oyun piyonları (karınca ve tırtıl),
* Finding Finish cevap anahtarları (mavi, yeşil, turuncu).

Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu söz konusu eğitsel içeriğiyle, hedef kitle olarak 4. ve 8. Sınıf arasında eğitim almakta olan tüm ilköğretim öğrencilerine hitap etmektedir.

Finding Finish Oyun Tahtası (Kare ve Soru Kartı Görünümü)


Finding Finish (Kayıp Bitiş)  Oyunu Nasıl Oynanır?



Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu iki kişi ile oynanır.  Oyun piyonları (oyuncuları temsil eden karakterler) karınca ve tırtıldır. Oyuncular oyuna başlamadan önce karakterlerini seçerler ve tahta üzerinde başlama noktasına yerleştirirler.Finding Finish oyun tahtası üzerinde mavi (30), turuncu (24) ve yeşil (27) olmak üzere üç farklı renkten toplam 81 kare bulunmaktadır. Karelerdeki her renk, İngilizce dil bilgisi konularını içermektedir. Her renkten kare için kare sayısınca Finding Finish oyun soru kartları bulunmaktadır. Üç farklı renkten kareler üzerinde ayrıca yıldız simgesiyle belirtilmiş kareler bulunmaktadır. Yıldız simgeli kareler, oyuncular için artı bir şans niteliği taşımaktadır. Yıldız simgeli karelerden; mavi renkli kareler üzerinde 1 yıldız, turuncu renkli kareler üzerinde 3 yıldız, yeşil renkli kareler üzerinde 4 yıldız bulunmaktadır.


Mavi  ->   WORDS I (Kelimeler I) (30 soru kartı, 1’i yıldızlı)
Turuncu   -> GRAMMAR    (Gramer) (24 soru kartı, 3’ü yıldızlı)
Yeşil  ->   WORDS II (Kelimeler II) (27 soru kartı, 4’ü yıldızlı)

Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyununa oyuncular, oyun zarını atarak başlarlar. Oyunda çift zar kullanılır. Hangi oyuncunun attığı zar daha büyükse, o oyuncu oyuna başlama hakkını kazanır ve tekrar zar atar. Zar üzerinde gelen sayı kadar oyun tahtası üzerinde ilerler. Bu şekilde oyun başlamış olur. Oyuncular zar atarlar ve zarda gelen sayı kadar oyun tahtası üzerinde ilerlerler. Oynama hakkı elinde bulunan oyuncu, oyun piyonu (karakteri) ile attığı zar sayısınca ilerledikten sonra hangi renkten kare üzerinde durursa, o renkteki eğitsel içerik soru kartlarından bir tane alır ve soru kartı üzerindeki soruyu cevaplar. Bu esnada diğer oyuncu ise eğitsel soruya verilen cevabı ilgili cevap anahtarından kontrol eder. Eğitsel soruya doğru cevabı verebilen bir oyuncu, piyonuyla geldiği kare üzerinde kalabilir. Doğru cevabı veremeyen oyuncu ise,  oyun piyonunu tahta üzerinde getirdiği yere geri götürür. Attığı zar sonucunda yıldız simgeli karelerden herhangi biri üzerine gelen bir oyuncu, şayet doğru cevabı verebilirse, ikinci kez zar atma hakkı kazanır. Yıldız simgeli karelerin oyunda oyunculara sağladığı avantaj budur. Yıldız simgesi bulunmayan karelere gelen oyuncular için, doğru cevabı bilseler dahi ikinci kez oynama hakkı bulunmaz; oynama sırası diğer oyuncuya geçer.

Şayet oyuncular attıkları zar sonucunda oyun tahtası üzerinde finish karesine (bitiş karesi) gelirlerse, oyun piyonları en son hangi renk karede bulunuyorsa, o renkten bir eğitsel soruyu cevaplandırırlar. Bu şekilde bitirme karesine gelip, ilgili eğitsel içerik sorusuna doğru cevap verebilen bir oyuncu oyunun galibidir.


Finding Finish (Kayıp Bitiş) oyunu bu haliyle, klasik “board game” olarak, günlük yaşamda oynanabilir niteliktedir. Ancak oyunun bilgisayar uyarlamasında ise, oyuncular, zamana karşı yarışacaklardır.





Eğitsel İçerikli Bir "Board Game" Oyunu Nasıl Tasarlanır?

                                                                                                               
TASARIMI TASARIMLAMAK
Oyunlar, oyunlar, oyunlar... Yaşamımızın vazgeçilmezi olan oyun oynamak eylemi, artık bizim ve çocuklarımız için sadece bilgisayar ortamında gerçekleştirilen eylemler olmak durumunda kaldı. Grafik kartları ve işlemci teknolojisi büyük bir gelişme gösterdi ve artık inanılmaz grafik özellikleriyle bilgisayar oyunları, çocukların ve gençlerin ve hatta yetişkinlerin vazgeçilmezi haline geldi. Bilgisayarda aranan bu gerçek dünyaya yakınlık hevesi şöyle dursun, biz evimizin oturma odasında tam da o gerçeğin ta kendisi olan oyunları oynayabiliriz. Bir önceki yazımda bahsettiğim "board game" oyunlar, bize bu imkanı sunuyor. "Her eve lazım" deyişinin bir anlamda bir seçeneği de bu "board game" denen masa ve/veya tahta oyunları olmalı...


Her ülkede oynanan pek çok türde ve mantıkta masa oyunu bulunuyor. Pekiyi ya biz, bir masa oyunu "board game" tasarlamak isteseydik, bunu nasıl yapardık? Zor bir soru olarak gözükse de, aslında cevabı pek zor olmayan bir soru... Özellikle bir eğitimci isek, dersin eğitsel içeriğiyle oyunu harmanlayarak öğrencilerimizin birlikte oynayabilecekleri bir masa oyunu tasarlayıp, dersimizi daha eğlenceli hale getirebiliriz. Pek de masraflı olmayacak olan bu işe öncelikle masa oyunlarının temel gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenerek başlayabiliriz. "Bir 'board game' oyununun kutu içeriği nelerdir?" sorusu bize yardımcı olacaktır. 
*Oyun tahtası (oyunun oynandığı görsel yüzey parçası),*Bir çift zar (bazı oyunlarda tek zar da kullanılabilir),
*Piyonlar (oyunun tahtası üzerinde oyuncuları temsil eden karakterler; kartlar, plastik ve/veya metal simgesel parçalar)
*Diğer materyaller (soru ve/veya şans kartları, simgesel ödüller, betimsel taşlar, vb.).


Artık oyunumuzun temel parçalarını biliyoruz. Şimdi aşamalı olarak oyunumuzun tasarım aşamasına girelim. Öğrencilerimizin oyun oynarken evvela eğlenmeye ve mücadele etmeye ihtiyaçları var. Daha doğrusu bir oyunun temel gereksinimi  o oyun oynanırken mücadele, şans ve eğlence unsurlarının oyun içerisinde oyunculara sunulmuş olmasıdır. Tasarım sürecimizi analiz ettiğimiz bu aşamada artık oyunumuzun nasıl bir mantıkta oynanacak bir oyun olacağına karar vermiş olmamız gerekiyor. Bu sorunun cevabı bize oyunumuzun tüm parçalarının tasarım fikrini de vermiş olacak. Oyun denince elbette akla ilk gelen, oyunun içerisinde bir mücadele olmuş olmasıdır dedik. Tasarlayacağımız oyunda mücadele unsuruna oyun tahtası üzerinde ilerlemeli ve/veya geriye dönmeli bir mantıkla yer verebiliriz. Bu noktada oyunumuzun çeşitli renk ve özellikte karelerden oluşan bir tahtaya ihtiyaç duyduğu da gün yüzüne çıkmış olacaktır. Çünkü salt siyah-beyaz özellikte bir oyun tahtası oyunlarda olması gereken o eğlence ve ilgi çekme özelliklerini barındıramayacaktır. Bizim için önemli olanın ise, oyuna eğitsel içeriği katabilmemiz olduğunu da belirtmiştik. Şimdi oyun tahtası fikri üzerine düşünürken karar verdiğimiz kare kare parçalı tahta düzenine artık eğitsel içeriği katmamız gerekiyor. Şayet bu aşamada eğitsel içeriği hesaba katamazsak, oyunumuzun geliştirme aşamasında büyük problemlerle karşılaşabiliriz. Evet, bu şekilde anlatırken sanırım kafamızda bir model oluşturamıyoruz. Tasarım sürecine girdiğim bir "board game" oyununu adım adım inceleyelim...


1.) Tasarımını gerçekleştireceğim "board game" oyundaki eğitsel içerik İngilizce dil bilgisi konularından oluşacak.
2.) Oyunumdaki oyun tahtası oyuncuları bahar günlerinin yaşandığı bir bahçeye götürecek özellikleri barındıracak görsellikte olacak.

3.) Oyunum iki kişinin oynayacağı bir oyun olacak. Oyuncuları temsil edecek piyonlar (karakterler) de oyun tahtasındaki bahar ortamıyla örtüşecek nitelikte olacak. (karıncalar, tırtıllar, vb.).
4.) Oyundaki şans unsuru zar atılarak oyunun oynanmasıyla ve oyun tahtasındaki yıldızlı bölümlerle sağlanacak. Ancak oyundaki eğitsel içerik sorularını bilmek, oyunda ilerleyebilmenin temel şartı olacak.
5.) Oyunun eğitsel içerik soruları İngilizce dil bilgisi konularından oluşmuş üç başlık altında oluşturulacak. Her bir soru başlığı, oyun tahtasındaki karelerin renkleriyle oluşturulmuş soru kartlarıyla betimlenecek.


Evet, eğitsel içerikli bir "board game" masa oyunu tasarımımın analiz ve tasarım süreçleri sonunda oluşturduğum düşünsel ve kağıt üzerindeki halini beş maddeli bir açıklamayla ortaya koymuş oldum. Bir şeyi tasarlamanın genel olarak 5 aşamada gerçekleştirilmesi gereken bir iş olduğunu da bu aşamada belirtmekte fayda görüyorum. Genel olarak bir tasarım süreci aşağıdaki aşamaları gerçekleştirerek yürütülür:


    1.) Çözümleme       -> Neyi, ne için yapmam gerekiyor? Problem nedir? Tasarım sürecinin analiz edilmesi.
    2.) Tasarım             -> Geliştireceğim, oluşturacağım şey nasıl olacak? Neler kullanacağım? Geliştirilecek tasarımın genel planının oluşturulması.

    3.) Geliştirme          -> Tasarım aşamasında belirlenen tasarımı çalışır/iş görür hale nasıl getireceğim? İşlevsel bir model oluşturma.
    4) Uygulama           ->  Geliştirilen model ne kadar işlevsel? Geliştirilen tasarımın amaçladığı hedef kitleye sunulması ve geri bildirimlerin alınması.
    5) Değerlendirme   -> Geliştirilmiş tasarımın uygulanması sonucunda elde edilen verilere göre eksik yanları nelerdir? Ortaya çıkarılan aksaklıklar nasıl giderilir? Mevcut tasarımın ortadaki ve olası tüm problemleri nasıl giderilir? Tasarıma son halinin verilmesi.



"Board Game" oyunumun adı, logosu, karakteri ve diğer özelliklerinin yer aldığı geliştirme sürecini bir sonraki yazımda anlatacağım.


"Board Game" Sen hiç "board game" oynadın mı?


EVİMİZİN MONOTON YÜZÜ

Ailecek evde oturulduğunda, arkadaşlarla bir araya gelindiğinde, artık sohbet adına hiçbir şey kalmadığında, sıkılmış ruh halinin ilacı gibidir, adına "board game" denen, etrafına toplanıp oynanan masa ve/veya tahta oyunları... Gerçekçidir; yaşamdan kesitler sunar, macera doludur; sizi hayal dünyanıza götürür, eğlencelidir; size kazanma arzusunu sonuna kadar yaşatır. Adına "board game" denen bu oyunlar, size plastikten otel inşa ettirip, ticaret yaptırır zaman zaman... Ya da şansınızı denemeye imkan sunar, zar attıkça biraz daha yakalarsınız, içinizde şansınıza dair zerre kadar umudunuz kalmamışsa bile o umudu... Size bir oyunu elle tutup, sevdiklerinizle paylaşarak oynama şansını tanır. Size bir ve beraber olma hissini kazandırır. Size mutlu olmak için küçük bir olanak daha sağlamıştır, evinizin oturma odasındaki halının üzerinde...

Monopoly Oyun Tahtası

Dünyanın her tarafında oynanan pek çok "board game" oyunu vardır. En meşhurları Monopoly'dir elbette... Evrensel olarak parayı sevme arzusundan besleniyor olacak ki Monopoly oyunu, dünyanın her tarafında milyonlarca insan tarafından oynanıyor. Zar atarsınız, adımları tamamlar, geldiğiniz karedeki verilere göre yer satın alırsınız, plastik sembollerle otel inşa eder, zengin olur; ya da iflas eder batarsınız Monopoly'de. Ailecek zararsız bir ticaretin hazzını size sonuna kadar yaşatmış olur. Yahut Scrabble oyununuz varsa, çok eğlenceli bir kelime üretme süreci sizin için başlamış demektir. Scrabble oyun tahtasını masa üzerine koyar, sevdiklerinizle birlikte yüzlerce kelime üretir; hem tadından yenmez dakikalar yaşar, hem de kelime dağarcığınızı biraz daha genişletirsiniz. Günümüz online oyun oynama modasına inat, "board game" oyunlar, gerçek zamanlı oyun oynama duygusunu bütün sıcaklığıyla yaşatmasına ek olarak sizleri bir bilgisayar ekranına hapsolmaktan da kurtarır.


Yalnızlığınıza, sıkılmışlığınıza, sosyal paylaşım çılgınlığınıza, dünyadan uzak kalıp bilgisayarınıza hapsoluşunuza, kimsesizliğinize veya çok kimseli oluşunuza, oturma odalarınızdaki televizyon izleme çılgınlığınıza, hayatınızın monoton yüzüne, "board game"lerle biraz ara verin... Kurtulun evinizin monoton yüzünden ve oturun halınıza, alın çocuklarınızı/kardeşlerinizi/arkadaşlarınızı ve bu haftasonunu bir "board game" oynayarak geçirin...
z online oyunlar modasına inat, "board game" oyunlar, sanal ortam olmaksızın bir ve beraber bir şeyler yapmanın hazzını size tattıran, çocuklarınızla veya arkadaşlarınızla muazzam dakikalar yaşamanıza imkan sağlayan oyunlardır. Bilgisayarın başında saatlerce canavarları/düşmanları öldürdüğünüz ve bu sebeple zaman zaman göbeğinizi saldığınız dönemlerdeki gibi sizi yaşamdan soyutlamaz "board game" oyunlar... Bilakis size ta hayatın içinden bir kesit sunar.


Haydi bu hafta sonunu sevdiklerinizle vakit geçirmeye ayırın ve bir "board game" oyunu oynamayı deneyin. (Monopoly oynamanızı tavsiye ederim...)